22 Aralık 2010 Çarşamba

KARADENİZ PİDESİ(YAĞLI)


Eskiden pazar sabahlarının vazgeçilmezi olan karadeniz pidesi Ünyelilerin yağlı dediği pideden söz edeceğim.pazar günleri tabi bazı pazarlar her pazar da olmazdı.sabah 3-4 tane kuru soğan yağda ince doğranıp kavrulur.üzerine 500gr çekilmiş et eklenir. rengi dönünceye kadar kavrulur ve tuzu ilave edilir.bir tepsiye margarin 1 paket,bir kaç yumurta ve iç harç bir kase içinde konur ,fırının yolu tutulur.( eskiden pideler sadece pazar günleri fırınlarda sabahları belli bir saatte yapılırdı.)Hamur fırından temin edilirdi.sabahları kimse birşey yemez fırından yağlının gelmesi beklenirdi.yağlılar gelince sıcak sıcak ister dilimli,ister ucundan ısırarak büyük parça halinde çayla birlikte afiyetle yenirdi.bizim evde babacığım yapardı bu işleri sabah hazırlanan malzemeyi fırına götürür sıraya girer ,bekler sonrada alır gelirdi.
Pide şimdi istediğin saatte istediğin her yerde yapılıyor ama çocukluğumuzun tadı damağımızda kalan mutluluğunu anımsamadan geçemedim.
Bende pideyi evde mayalı hamuru elde edip uzunlamasına açıyor iç harcını koyup uçlarından kapatıp yanlarını da biraz kapatıyor evdeki fırına sürüyorum.üzerine margarin parçaları koyunca yumuşak oluyor.
AFİYET OLSUN!

Hiç yorum yok: