20 Ocak 2008 Pazar

TARHANA

TARHANA
1 kilo kuru soğan
1 kilo kırmızı biber salçalıklardan
1 kilo domates
1 kilo süzme yoğurt
tarhun otu bir dal
3,5 kilo un
Hazırlanışı:
soğan ,domates irice doğranır ,biberler de çekirdekleri çıkarılıp iri olarak tencereye altta soğan ,biber ve domates ,tarhun otu ile bir güzel kaynatılır.kaynayan bu karışım suyunu salıp pişince ateşten alınır,soğutulur.Diğer tarafta hamur leğenine un konur,tuzu eklenir,süzme yoğurt ilavesiyle hamur oluşturulurken pişen karışım susuz olarak eklenir.Katılığına bakılarak karışımın suyundan eklenip kıvam tutturulur.
Hamur iyice yoğurulup ele yapışmayacak hale gelince üzerine bir bez örtülerek bekletilir.hamur dokuz gün yoğurulmaya devam edilir.Dokuz günün sonunda hamurdan parçalar koparılıp sofra örtüsünün üzerine yayılır.Gölgede kurutulmaya bırakılır. Arada çevrilerek kuruması sağlanır. Hafif kuruyunca ellerimizle ufalayıp elekten geçireceğiz. sonrada güneşte kurutacağız. Un gibi ufalanacak .Kuruyunca cam kavanozda yada bez torbada saklanabilecek.
PİŞİRİLİŞİ:Hazırlanan tarhana ılık yada soğuk suda ıslatılıp akıcı kıvam alıcak.Kaynamakta olan sıcak suya miktarını herkes kendi ayarlayabilir aktarıp pişirilir.üzerine salça ve yağ yakılarak dökülür,
tuzu ilave edilir. Afiyetle scak sıcak içilir.

AFİYET OLSUN!

Hiç yorum yok: