16 Ağustos 2009 Pazar

HAFIZAYI KORUMANIN 5 YOLU

Yaşlandıkça unutkanlaşmamak, her zaman hatırlamak için uygulayabileceğiniz 5 öneri..

Egzersiz

Egzersiz tansiyonunuzu düzenler, vücudun geneline aynı oranda kan gitmesini sağlar ve beyine daha fazla oksijen gider ve beyin hücrelerinin ihtiyacı olan kimyasalların düzenli olarak iletilmesini sağlar.

Bunları deneyin: Koşu tarzı aerobik, yürüyüş, bisiklet güçlendirici egzersizler, balo dansları, yoga ve tai chi.
Kalbinizi ve aklınızı doğru beslenerek koruyun

Koyu renkli sebze ve meyveler, omega 3 yağı, tam tahıllar ve kuruyemişler hem kalbinizi hem de beyninizi korur.
Kafein odaklanmanızı ve dikkatinizi artırmanızı sağlar ancak sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde 2 fincan içilmesi öneriliyor. (Günde 300 mg'dan fazla kafein önerilmiyor) Bunun yanı sıra bol bol sıvı alınması da tavsiye ediliyor.

Bunları deneyin: Koyu renkli meyve ve sebzeler, ceviz, fındık, somon, ayçiçeği, kahve ya da günde 5 fincanı geçmeyecek şekilde siyah, yeşil çay.
Yeni aktiviteler

Anahtar kelime 'yeni'. Yeni dil öğrenin, yeni bir enstrüman çalmayı öğrenin. Beyin egzersizinin temeli 'kullan ya da unut'tur. Yeni egzersizler beyin hücrelerinin gelişimine yardımcı olur. Aynı zamanda evde DVD izlemek, ders çalışmak, roman veya kitap okumak beyni zinde tutar.

Beyni zinde tutacak yenilikler: Sudoku, puzzle, kelime bulma, Dil öğreten DVD'ler, beyini geliştirmeye yönelik DVD'ler ve sınıflar, listesiz alışveriş
Ara verin

Stressiz yaşam da beyin fonksiyonlarını korur. Mental ya da biyolojik stres hormonları, hafıza üzerinde negatif etki yapar. Huzursuz, yetersiz uyku beyin üzerinde aynı etkiye sahiptir, gece en az 6-7 saat uyumanız gerekir.

Her gün beyninizi 30 ila 60 dakika arasında dinlendirin. Cep telefonu, PDA, bilgisayar ve TV kumandasından uzak, keyifli "yalnız" bir zaman geçirin. Egzersiz de stresin üstesinden gelmenizi sağlar. gerçekte yalnız kaldığınızda ya da egzersiz yaparken beyin hücreleriniz daha fazla çalışır.

Bunları deneyin: Günde yarım saat cep telefonu ve PDA'nız olmadan dinlenmek gece 7 - 8 saat uykunuza eşdeğer. 10'a kadar sayarak derin nefes alıp vermek de stres düzeyinizi normale getirir.
Sosyal olun

Sevdiğiniz kişilerle hoşlandığınız aktivitelere katılın. Kitap okuma klubüne katılın, yemek pişirin ya da fotoğraf çekin. İnternetten ya da yüzyüze sosyal iletişim beyninizi canlandırır. Eğlenmek istediğinizde eğlenin! Scrabble, anlat bakalım gibi oyunlar da beyninizi canlandırır.

Bunları deneyin: Eğlenceli zeka oyunları, satranç, spor takımına katılma, dansa gitme.


Hiç yorum yok: